Всяка седмица през 2024
5504 лв

КИЛИМАНДЖАРО - белият покрив на черния континент

 • Килиманджаро
 • връх Ухуру - 5895 м.н.в. !
7 дни / 6 нощувки
звънни ни за резервация пиши ни за резервация
ВСЯКА СЕДМИЦА
Обща информация
ВСЯКА СЕДМИЦА - НЯМА МИНИМАЛЕН БРОЙ ГРУПА !

"Широк колкото целия свят, величествен, висок и искрящ
в ослепително бяло, такъв е върхът на планината Килиманджаро”.
                                                                                                   Хемингуей

Името на Килиманджаро идва от суахили и се превежда като „блестящата планина”, а върхът Ухуру означава „свобода”. За пръв път за Килиманджаро споменава древногръцкия географ Птолемей, но най-високата планина в Африка си остава непозната за останалия свят до 1848 г., когато немският мисионер Йохан Ребман вижда заснежения връх на планината и разказва в родната си страна историите, които научава за нея - как група мъже от местното племе били изпратени до върха на планината да донесат част от среброто, което блестяло там. Те се завърнали, но донесли на вожда на племето само вода – това било останало от „среброто”, което взели от върха на загадъчната планина. Историите на Ребман събуждат интереса на европейците към непознатата земя и в следващите години няколко експедиции посещават тази част на Африка.

Днес Килиманджаро привлича хиляди туристи всяка година и ако и Вие сте решили да покорите „блестящата планина”, ние ще организираме вашето пътуване до най-високата точка на Африка по маршрута Марангу.

ИНФОРМАЦИЯ и цени
Основен пакет на човек
Пакетна цена
при минимум 2-ма туристи 5 504 лв

Общата цена на пътуването включва:

 • 2 нощувки със закуска или вечеря в Springlands 4* или подобен;
 • 4 нощувки в хижи и заслон по време на изкачването на Килиманджаро с хранене на пълен пансион и с включени вода, кафе и чай;
 • Водач на английски език, 2-ма носачи, готвач
 • Трансфери летище-хотел-летище и хотел-Марангу Гейт-хотел;
 • Всички такси за изкачването на Килиманджаро (входни такси, такси за парка, нощувки в хижи/заслон, такса за евакуация в случай на нужда);
 • Медицинска застраховка с покритие 20 000 евро.
Общата цена на пътуването не включва:

Самолетни билети София – Килиманджаро – София – цена от 1980 лв на човек с включени летищни такси (подлежи на препотвърждение към деня на записването).

Примерни полети на Qatar Airway – всеки четвъртък или събота

София – Доха          13:35 – 18:15

Доха - Килиманджаро 01:55 – 07:35+1

Килиманджаро - Доха 17:55 – 23:35

Доха - София           07:35 – 12:30+1

Застраховка “Отмяна на пътуване“ и прекъсване на пътуването по независещи от клиента причини с покрити рискове във връзка с COVID-19. Профи Травъл Център може да съдейства за сключване на тази застраховка и препоръчва тя да се сключи в деня на подписване на договора. Тарифите и условията могат да бъдат предоставени допълнително при запитване. Приблизителна цена на застраховката от 465лв. Препоръчваме на всички да си направят тази допълнителна застраховка !

Препоръчваме също да се направи и специализирана застраховка с допълнително покритие за зимни и екстремни спортове. Ориентировъчна цена около 165 лв.

 • Държавна такса за танзанийска виза - 50 USD на човек (препотвърждава се при плащане). Издава се електронна виза и Профи Травъл прави това безплатно;
 • Такса обслужване местни шофьори, носачи и водачи - на място;
 • Екипировка и специално оборудване;
 • Лични разходи;
 • Доплащане за единична стая при първа и последна нощувка – цена при запитване;

отвори цялата информация
Програма

Ден 1 / летище Килиманджаро
Кацане на летище Килиманджаро в Танзания с полет на Qatar Airways. Самолетните билети са извън пакетната цена.
Посрещане от представител на местната фирма-партньор и трансфер до подножието на Килиманджаро. Настаняване в хотел  Sрringlands Hotel 4* (900 м.н.в.) или подобен. Вечеря и нощувка.

Ден 2 / Мандара гейт - хижа Мандара (2720 м. н.в.)
След закуска трансфер (50 мин.) до входния пункт за Национален Парк Килиманджаро (1860 м н.в.). Регистрация, проверка на екипировката и инструктаж на английски от професионален водач. Разпределение по групи. От тук започва първият етап от изкачването на Килиманджаро с водач, 2-ма носачи на човек и готвач. Всеки носач носи максимум 15 килограма от Вашия багаж - общо 30 кг багаж на човек. Водачите се придвижват много по-бързо, затова с Вас предвидете всичко необходимо за пътя. По пътя до хижа Мандара, разположена близо до вулканичен конус на 2720 м. н.в. навлизаме в пояса на влажните екваториални гори.  Изкачването продължава около 5 часа (~7 км). Пакет за обяд. След пристигане в хижата свободно време за почивка и аклиматизация. Хижа Мандара е комплекс от дървени алпийски къщички, със соларно захранване, водопроводно снабдяване с изворна вода, 6-8 легла на два етажа и тоалетна в близост до главният офис. Общия капацитет на лагера е за 60 катерачи. По желание може да се разходите до кратера Maundi, откъдето можете да се насладите на прекрасни гледки към саваната в равнината, към езерото Jipe или планините Pare & Usambara. Вечеря и нощувка.

Ден 3 / хижа Мандара (2720 м. н.в.) - хижа Хоромбо (3720 м. н.в.)
След закуска изкачването продължава през гористи местности, а след това през открити пространства, заети от храстови и тревисти формации и това е прехода към планиската пустош с гледки към Маунди Кратер и Кибо Кратер. След шестчасов преход (~11 км) се пристига в хижа Хоромбо (3 720 м) разполагаща с течаща вода. Вечеря и нощувка.

Ден 4 / хижа Хоромбо (3720 м. н.в.) - заслон Кибо (4703 м. н.в.)
След закуска изкачването продължава през алпийски тип високопланински местности. Прекосяване на седловината между Кибо и Мавензи, достигане на последната до върха местност „Jiwe la ukoyo” с прясна изворна вода и продължение към Кибо, разположена на 4 703 м. Изкачването от Хоромбо до заслон Кибо отнема около 6 часа (~11 км). Почивка и вечеря. На тази надморска височина няма канализация за течаща вода, но има на разположение контейнери с питейна вода. Подгответе багажа си за голямото изкачване и се оттеглете за почивка не по-късно от 19.00. Същата вечер около полунощ ще започне изкачването на връх Ухуру и ви очакват 1195 метра денивелация (6 км) при изкачването и още 2175 метра денивелация (21 км) при спускането. Успех и късмет !!!

Ден 5 /заслон Кибо (4703 м.н.в.) - връх Ухуру (5895 м.н.в.) - хижа Хоромбо (3720 м.н.в.)
Първия час на деня стартира с чай, бисквити и започва изкачване по стръмните сипеи до местността Gilman’s Point, разположена на самия ръб на кратера на 5681 м. Подгответе се за дълъг преход - през днешния ден Ви очакват около 14 часа преходи и катерене. След това заобикаляйки ръба от юг се стига до най-високата точка на Африка - връх Ухуру (5895 м). Изкачването от хижа Кибо до върха отнема около 8 часа и изисква големи физически и психически усилия. Връщането обратно в заслон Кибо отнема около 3 часа. Време за почивка, чай и обяд. Продължаване надолу до хижа Хоромбо около 3 часа. Вечеря и нощувка.

Дни 6 / хижа Хоромбо - Моши
Закуска и спускане (~ 6 часа) през хижа Мандара до Марангу Гейт - входния пункт за Национален Парк Килиманджаро (1860 м н.в.). Регистрация в офиса. Изкачилите се до Gilman’s Point ще получат „Зелен Сертификат“, а успешно изкачили връх Ухуру ще получат „Златен Сертификат“. Трансфер до подножието на Килиманджаро. Springlands 4* или подобен. Вечеря и нощувка.
 

Ден 7 / летище Килиманджаро - Доха
Закуска и трансфер до летище Килиманджаро за полет на Qatar Airways. Пристигане вечерта в Доха. Трансфер до централните части на Доха и нощувка в централно разположен хотел.

Ден 8 / Доха
Закуска и свободен ден в Доха с възможност за разходка до Перлата на Катар, изкуствен остров в залива на Доха, разходка по крайбрежната алея на Порто Арабия с голям избор от шопинг центрове и заведения за хранене, посещение на Сук Вакъф в централните части на града. По желание, възможност за джип-сафари в пустинята на Катар при залез слънце. Нощувка.

Ден 9 / Доха - София
Сух пакет за закуска. Ранен трансфер до летище за обратен полет до София.

Край на програмата.

Важно
Необходима подготовка и оборудване !
Покоряването на височина от 5 895 м изисква добро физическо състояние и тренираност на организма в планински и високопланински преходи.
Маршрутът през Марангу е относително лесен, но последният ден изкачвайки се над 5000 м дишането е затруднено, пътеките стават по-стръмни и се изисква много повече издръжливост и тренираност на участниците в сравнение с покоряването на българските върхове например.
Затова се препоръчват усилени тренировки и физически натоварвания в продължение на поне два месеца преди заминаването.
Необходимо е всички участници да са оборудвани с топли дрехи – непромокаеми якета и уиндстопери, термобельо и чорапи, удобни обувки за планински преходи, ръкавици, шапка, слънчеви очила със специална защита, личен медицински пакет и др. Препоръчителен списък (на английски език) с всички необходими дрехи и оборудване ще бъде предоставен на всеки участник преди сключването на договора.

Важно:
Цената на екскурзията е валидна при минимум 2 туристи.
 • Необходими документи за записване: данни от валиден задграничен паспорт (минимум 6 месеца от датата на връщане), подписан договор с ПРОФИ ТРАВЪЛ и внесена сума;
 • Плащането става в брой, с кредитна карта или по банков път
 • "ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР" ЕООД, OBB Bank,
           IBAN: BG72 RZBB 9155 1000 5549 40      BIC: RZBBBGSF
 •    За посещение на Танзания няма задължителни ваксини;
 • Относно условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на внасяните паразитни болести и съгласно Наредба № 17 от 30.07.2008 на МЗ Ви съветваме да потърсите специализирана информация от лекар-пазазитолог, който да може да Ви консултира лично относно риска от заразяване и начините за предпазване от тропически паразитни болести във връзка с предстоящото пътуване.
 • Списък на страните с разпространение на различните видове малария е достъпен на Интернет страницата на НЦЗПБ.
 • За контакти: НЦЗПБ - сграда „Вирусология“, София 1233, бул. Ген. Столетов 44А,
 • РЗИ – Столична регионална здравна инспекция, София, ул. "Враня" № 20, ет. 2
 • При въвеждане на допълнителни държавни такси и промяна в  таксите за Националните паркове и резервати, те подлежат на допълнително заплащане.
 • Профи Травъл Център не носи отговорност при анулиране или смяна на часовете на полетите от страна на авиокомпаниите.
 • За допълнителните мероприятия, като отделна част и невлизащи в Общата пакетна цена, Профи Травъл Център не носи отговорност. Те се провеждат изцяло по желание и на собствена отговорност от страна на записалите се клиенти.
Профи Травъл ЕООД има сключена застраховка «Отговорност на туроператор» при ЗД «ЕВРОИНС» с адрес на управление гр. София, бул. «Христофор Колумб» 43.
 
Резервирай сега това пътуване

Новипредложения

Профи Травъл Център

Централен офис понеделник до петък 09:00 - 18:00 бул. "Витоша" 156, ет. 1 0882 34 55 55 02/951 61 49
Офис Пловдив понеделник до петък 9:00 - 18:00 +359 897 967 485 plovdiv@profitravel.bg